Kontraktúrás elváltozás

 Kontraktúrának hívjuk, amikor egy izom megrövidül.
Izommegrövidülésről akkor beszélünk, ha valamilyen ok következtében az adott izom nem tud élettanilag eredeti hosszára megnyúlni, rugalmasságát elveszti, ezáltal a rá szabott funkcióját nem tudja betölteni.
Kialakulása mögött nem áll pontosan meghatározható tényező. Lehetne ezek autoimmun izomgyulladások, az ideg beidegzési zavara, harapásból adódó durva hegesedés, az izom túlterheléséből adódó mikrotraumák okozta idült gyulladás. Ez utóbbi gyakran előfordul munka- és vadászkutyák esetében.

     A tulajdonos azt tapasztalja kis kedvencén, hogy a járása, lábtartása nem a normáliséval azonos. A kutya sántít, furán kifelé tartja mellső lábát.
Német juhászoknál jellemző az izomzsugorodás, mely talán örökletes hajlamra vezethető vissza.

     A rehabilitáció során leginkább akkor találkozunk kontraktúrás izommal, ha valamilyen sérülés következménye ez az elváltozás. Ezek az állatok már biztos egy jó ideje nem használják az érintett végtagjukat. A kényszertartásban lévő végtag izmai túlfeszülnek, letapadnak, végül pedig megrövidülnek.
Ez az izomrövidülés kihat az ízületek mozgására is. A mozgáspálya beszűkül meghatározott irányban és terjedelemben.

     Vizsgálatkor az izom megtapintása, feszítése fájdalommal jár.
Ha az állatorvos helyi érzéstelenítést ad az állatnak és a fájdalom, illetve a mozgászavar eltűnik, akkor ez az izom kontraktúrás elváltozására utal.
Műtéti úton gyógyítható.

A fizioterápiával segíteni tudunk:

  • fájdalomcsillapításban masszázzsal
  • izmok nyújtása – a kontraktúra csökkentése érdekében, illetve azért, hogy a beszűkült ízületi mozgáspályát is javítani lehessen
  • thermo terápia – az ellazult izmokat könnyebb átmozgatni, nem utolsós sorban fájdalomcsillapító hatása is van
  • asszisztált állással és mozgatással lehet a végtag megfelelő mozgását rögzíteni
  • gyógytorna – izomerő és a mozgáskoordináció fejlesztése
  • járásiskola – helyes járás megtanítása

Kezdőlap