



















|
Hozzávalók (4 személyre):
1/2 kg gesztenye,
1/2 l tej,
50 g cukor,
1/2 vaníliarúd,
só,
1/2 dl rum,
4 dl tejszín,
1 zacskó (20 g) vaníliás cukor,
4 cukrozot cseresznye.
|
 |
A gesztenyék héját a domború oldalukon bevágjuk, hideg vízben feltéve, a
forrástól számított 10 percig fõzzük. A cukorral, a felhasított vaníliarúddal
és 1 csipet sóval felforraljuk a tejet. A gesztenyeszemeket még melegen
meghámozzuk, egyenesen beledobáljuk a tejbe, és kb. 40 percig vajpuhára fõzzük.
A vaníliát kidobjuk, a gesztenyét krumplinyomón áttörjük, hozzákeverjük a
rumot, ha túl morzsalékosnak találjuk, egy kevés tejjel vagy tejszínnel
lágyítjuk, tálalásig hidegen tartjuk. A vaníliás cukorral kemény habbá verjük a
tejszínt, csillagbetétes nyomózsákba tesszük. A gesztenyemassza 2/3 részébõl, a
krumplinyomó segítségével, 1 nagy vagy 4 kistányér közepére csinos hegyet, a
"hegy" oldalára vastag "habgleccsereket", a tetejére pedig "hab-hósipkát"
nyomunk. Megszórjuk a maradék átnyomott gesztenyével, és cukrozott
cseresznyével díszítjük.
Ötlet: a gesztenyemassza kisebb adagokban 1 évig is eláll a mélyhûtõben, érdemes
egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belõle. Ha sós, vagy legalábbis
cukrozatlan tejben fõzzük meg, húsételek töltésére is felhasználhatjuk.
|
This site created by: EXTERNET Design Group 1997
|
|