



















|
Hozzávalók:
50 dkg fehér fejes káposzta,
2 dl tejföl,
2 tojás,
3 szelet kenyér (15 dkg),
30-35 dkg finomliszt,
2 dl tej,
5 evõkanál olaj,
1 teáskanál kristálycukor,
1 teáskanál vágott petrezselyem,
1 púpozott teáskanál só, bors.
|
 |
A káposztát megtisztítjuk. Lereszeljük, megsózzuk, és összekeverve 10 percig
hagyjuk állni. 3 evõkanál olajra tesszük a sós káposztát (nem kell kicsavarni),
és befedve, saját levén üvegesre pároljuk. Ha levét elfõtte, rászórjuk a cukrot
és a borsot, majd fedetlenül világosbarnára pirítjuk. Kihûtjük. Közben a
kenyeret apró kockákra vágjuk, és 1 evõkanálnyi olajon pirosbarnára sütjük. A
tejet még tûzforrón ráöntjük és összekeverjük. A tojásokat 1 dl vízzel és a
kenyérkockák alatt lévõ tejjel elkeverjük, majd a lisztet hozzáadva
galuskatésztává dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk az áztatott kenyeret, a
petrezselymet és a káposztát. Olyan sûrû masszává dolgozzuk össze, hogy
formázható legyen. Bõ, sós vizet forralunk. Nedves kézzel nagy gombócokat
formálunk a tésztából, és a lobogva forró vízbe óvatosan beleengedjük. Kb. 15
percig kis lángon fõzzük. Egy próbaképpen elvágott gombócról megállapíthatjuk,
megfõtt-e. A leszûrt gombócokat a megmaradt olajjal elkevert tejfölre szedjük,
és átforgatva, tejföllel lelocsolva tálaljuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|