



















|
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt,
12 dkg vaj vagy margarin,
1 dl tejföl,
1 tojás,
1 teáskanál sütõpor,
1 mokkáskanál só,
A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró,
15 dkg mazsola,
2 tojás,
2 evõkanál búzadara,
1 evõkanál szárított kapor,
1 teáskanál só,
A tetejére:
2 evõkanál tej.
|
 |
A tésztához a lisztet mély tálba szórjuk. Közepébe mélyedést vájunk, amibe
beletesszük a forgácsokra vágott vajat, a tojást, a tejfölt, a sütõport és a
sót. Gyorsan összegyúrjuk, majd a cipóba formált tésztát belisztezzük, és 1-2
órára a hûtõszekrénybe tesszük. Közben a töltelékhez a tojássárgákat kikeverjük
a cukorral. Megsózzuk, és hozzáadjuk a villával összetört túrót. A búzadarát és
a kaprot is belekeverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékbõl vert
kemény habot. Egy kisebb tepsit kibélelünk a fele mennyiségû vékonyra nyújtott
tésztával, és rásimítjuk a tölteléket. A másik darab kinyújtott tésztával
befedjük, és a tetejét tejjel megkenjük. Villával megszurkáljuk, hogy a gõz
eltávozhasson belõle, és az elõmelegített forró sütõbe toljuk. 5 percig közepes
lángon sütjük, ezután a lángot mérsékeljük. 20-25 perc alatt szép
világossárgára megsül. Ha kihûlt, téglalap (vagy kocka) alakú szeletekre
vágjuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|