



















|
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt,
3 tojássárga,
2 evõkanál porcukor,
1 evõkanál rum,
1 dl tejföl,
1 evõkanál citromlé,
1 citrom reszelt héja,
csipetnyi só, olaj a sütéshez,
A tetejére:
1 tasak vaníliás cukor;
A tálaláshoz:
2 evõkanál sárgabarack lekvár,
1 evõkanál rum.
|
 |
A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt,
a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Megsózzuk, ezután a lisztet is
hozzáadva alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán tanácsos dolgozni! A
tésztát egy cipóba formálva késfok vékonyra kinyújtjuk, majd lisztbe mártott
derelyemetszõvel hosszúkás rudakat vágunk belõle. A derelyemetszõvel a tészta
közepén és hosszában szabálytalan alakzatokban bevagdossuk, és bõ, forró
olajban szép pirosra sütjük. Minél több helyen vagdossuk be a nyers tésztát,
annál változatosabb formájú lesz a forgácsfánk. Egyforma alakzatokat is
készíthetünk belõle. A megsült fánkokat papírtörülközõn lecsöpögtetjük a
felesleges olajtól, majd vaníliás cukorral meghintjük. Rummal ízesített
baracklekvárral tálaljuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|