



















|
Hozzávalók:
1 szép nagy karalábé,
2 dl tejföl,
1 kis fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 marhahúsleveskocka,
1 evõkanál finomliszt,
2 evõkanál olaj,
1 teáskanál piros fûszerpaprika,
kevés só,
csipetnyi cukor.
|
 |
A karalábét megtisztítjuk, és vékonyka hasábokra vágjuk. A hagymát hámozás után
nagyon finomra metéljük, majd egy fazékban a forró olajon sárgára fonnyasztjuk.
A tûzrõl lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk egy evõkanál
vízet. Ezután a karalábét rátesszük. A fazekat visszatoljuk a tûzre, és a
karalábét néhány percig pirítjuk. Felöntjük 8 dl-nyi vízzel, hozzátesszük a
leveskockát és felforraljuk. 10 percig fõzzük, közben a tejfölt és fél dl vízet
a liszttel simára keverjük. A forrásban lévõ levesbe öntjük és kevergetve
további öt percig forraljuk. Sóval és a cukorral ízesítjük, végül beleszórjuk a
megmosott, lecsöpögtetett, és nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet. Jól
összekeverjük, de már nem forraljuk. Tálaláskor a tetejére külön is pöttyentünk
kevés tejfölt. (Ha a karalábé már fás, akkor karalábé-krémlevest is
készíthetünk belõle. Ilyenkor a karalábét reszeljük meg, és a receptben leírtak
szerint készítsük. A habarás elõtt turmixoljuk össze, majd nyomjuk át szitán,
hogy a karalábé rostos szálai ne kerüljenek a levesbe. Utána habarjuk be.)
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|