



















|
Hozzávalók:
félliteres üveg ecetes céklasaláta,
2 tojás,
5 dl tej,
1 evõkanál Vegeta,
1 evõkanál korpás liszt,
ízlés szerint 1-2 evõkanál méz,
csipetnyi só.
|
 |
A céklasalátát tásztaszûrõbe öntjük, és a levét teljesen lecsöpögtetjük. A
céklát tetszés szerint feldaraboljuk (csíkokra vagy kis kockákra, esetleg
lereszelve, aszerint, hogy a cékla milyen nagyságú szeletekben került az
üvegbe). A tejet 1 dl kivételével lábosba öntjük, hozzáöntünk 3 dl vizet és még
annyi céklalevet, hogy kellemesen pikáns legyen. Felforraljuk, beleszórjuk a
Vegetát, és ha szükséges, még kevés sóval ízesítjük. Ezután öntjük bele a
feldarabolt céklát, és az elõzõleg a megmaradt liszttel simára kevert tejet.
Folytonosan kis lángon kevergetve, legalább 5 percig forraljuk, csak ezután
ízesítjük a mézzel. Amíg a leves fõ, a tojásokat keményre fõzzük. Hideg vízzel
lehûtve meghámozzuk, és vékony gerezdekre vágva, mindenki tányérjában
elosztjuk. A forró levet rámerjük. (Nyers céklával is készíthetõ, de kissé
másképpen: a megmosott és meghámozott céklát reszelõn lereszeljük, majd
forrásban lévõ félliternyi tejjel leöntve, puhára fõzzük. Az edényt nem szabad
letakarni, mert a tej könnyen kifuthat! Ezután a már leírt módon készítjük
tovább, és a kész levest kevés almaecettel vagy citromlével ízesítjük.)
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|