Hozzávalók:
6-800 g sovány, csontos nyers sertéscsülök,
150 g fejtőbab,
100 g lebbencs - vagy csuszatészta,
1 nagy fej hagyma,
100 g sárgarépa,
50 g zeller,
300 g burgonya,
2 gerezd fokhagyma,
2 húsleveskocka,
só, szemes bors, snidling.
|
 |
A megtisztított csülköt 2 l hideg vízben főzni tesszük, ha a víz felforrt,hozzáadjuk
a megtisztított, egészben hagyott hagymát, teatojásba zárva néhány szem borsot és fokhagymát, kissé megsózzuk és
puhára főzzük. Kiemeljük a csülköt a levéből, azon melegében kicsontozzuk, a húst
apró kockákra vágjuk , és félretesszük. a csülökléhez hozzáadjuk a leveskockát, az
apróra vágott sárgarépát, zellert és burgonyát, valamint a babot, és fedő alatt, lassú
forralással csaknem puhára főzzük. A levesbe dobjuk a széttört tésztát, ha az is majdnem puha,
visszatesszük a húskockákat, és készre főzzük. Ha szükséges, utánnasózzuk, a teatojást eltávolítjuk,
és vágott snidlinggel megszórva forrón tálaljuk.
Megjegyzés: készíthetjük szárazbabból is (fele mennyiség elegendő):
ezt célszerű előző este beáztatni, majd másnap egy kevés sós vízben,
1 babérlevél és 1 gerezd fokhagyma hozzáadásával külön megfőzni és
a levével együtt a kész leveshez adni. Tálalhatjuk 1-2 evőkanál tejfölalapra is.
A tészta mennyiségét tetszésünk szerint határozzuk meg, tápláló,
laktató, szinte egytálétel.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997-1998
|