Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta
8 dkg füstölt szalonna
5 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg zellergumó
5 dkg gomba
10 dkg ecetes uborka
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva) 5 l
1 dl fehérbor
5 dkg paradicsompüré
1 dkg só
0,5 dkg törött bors
1 dkg fokhagyma
3 dkg kapribogyó
2 db babérlevél
1 db citrom
3 dl tejföl
30 dkg virsli
|
 |
A savanyú káposztát megkóstoljuk és ha szükséges, kissé átmossuk, majd átvágjuk. Az apró kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, lepirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott vegyes zöldséget, a szeletelt gombát, a savanyú káposztát, a metéltre vágott uborkát. Lassan pároljuk, majd zúzott fokhagymát, kapribogyót, olajbogyót, babérlevelet, néhány citromszeletet teszünk bele.
Vízzel fölengedjük, uborkalevet adunk hozzá, és lassan fõzzük. Közben virslit karikákra vágunk, és a leveshez adjuk.
A kész levest elõmelegített tálalótálba merjük, egy kanál tejfölt adunk még hozzá. A szoljanka-leves virsli helyett készülhet még szárnyassal vagy hallal is.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|