



















|
Hozzávalók:
4 dl kefír,
3 dl tej,
1 citrom leve,
1/2 citrom reszelt héja,
ízlés szerint cukor (vagy mesterséges édesítõszer),
csipetnyi só,
jégkockák.
|
 |
A citromlevet a reszelt citromhéjjal együtt turmixgép poharába tesszük, majd
ráöntjük a kefírt. Cukorral és sóval ízesítjük, ezután egy-két percig keverjük.
Ha már jó habos, akkor öntjük hozzá a tejet és ismét összekeverjük. Elõhûtött
csészéket elõkészítünk (ha néhány órán át a hûtõszekrényben tartjuk a leveses
csészéket, pont a megfelelõ hõmérsékletûek lesznek az edények), mindegyikbe
beleteszünk néhány jégkockát és erre öntjük rá a citromlevest. A nyári nagy
melegben rendkívül üdítõ, és levesként is, üdítõitalként is fogyaszthatjuk.
Készíthetjük joghurttal és csökkentett zsírtartalmú tejjel vagy tejföllel is,
aszerint, hogy számolnunk kell-e a kalóriákat. Friss citromlé helyett pedig
tehetünk bele üveges vagy dobozos citromlevet, esetleg grapefruit-levet. Aki
nem szereti a savanyú ízeket, készítheti narancslével vagy mandarinlével is.
(Ha gyereknek is adunk belõle, természetesen ne tegyünk jégkockát az õ leveses
csészéjébe.)
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|