



















|
Hozzávalók:
1 egészen kicsi füstölt csülök,
25 dkg vegyes leveszöldség,
2 dl tejföl,
1 evõkanál liszt,
1 kis fej vöröshagyma,
1/2 citrom leve,
1 babérlevél,
1 késhegynyi törött fekete bors,
1 ágacska tárkony (vagy 1 teáskanál, szárított tárkony),
ízlés szerint kevés cukor.
|
 |
A megmosott csülköt elõzõ nap annyi vízbe tesszük, amennyi bõven ellepi, és kis
lángon addig fõzzük, amíg a csont kicsúszik belõle. (Nagyon sokáig tart, de nem
kell mellette állni.) A húst a lében hagyjuk kihûlni, majd kivéve belõle, a
hûtõbe tesszük. A levet is lehûtjük. Másnap a lé tetejérõl leszedjük a zsírt.
Egy csapott evõkanálnyit, és a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk rajta.
Hozzáadjuk a megtisztított, kis hasábokra vágott zöldséget, és ráöntjük a
csülök fõzõlevét. Annyi vízzel egészítjük ki, hogy bõ egy liter legyen. Fedõ
alatt puhára fõzzük, közben a csülökhúst vékony csíkokra aprítva, beletesszük a
levesbe. Babérlevéllel, borssal fûszerezzük, majd ha megfõtt, a liszttel simára
kevert tejföllel behabarjuk. Jól kiforraljuk, végül a citromlevet beleöntjük.
Kevés cukorral ízesítve hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt, és már csak egy
pillanatig forraljuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|