



















|
Hozzávalók:
50 dkg jó érett meggy,
2 dl vörösbor,
1 citromleve és héja,
10-15 dkg cukor ízlés szerint,
4 szem szegfûszeg,
1 csapott teáskanál burgonyaliszt vagy búzakeményítõ,
1 mokkáskanál õrölt fahéj,
csipetnyi só.
|
 |
A meggyet megmossuk, szárát leszedjük és kimagozzuk. Kicsurgó levével együtt
kis fazékba tesszük, majd 5 dl vizet ráöntünk. A citromlevet is beleöntjük, és
a fele reszelt citromhéjjal, a szegfûszeggel, a fahéjjal, valamint a sóval
ízesítjük. Annyi cukrot szórunk bele, amennyitõl még nem lesz nagyon édes, 10
percig kis lángon forraljuk, ezután hozzáöntjük a bort. Ismét felforraljuk,
közben a burgonyalisztet a tejszínnel simára keverve, beleöntjük a forrásban
lévõ levesbe. Folytonosan kevergetve tovább forraljuk, és még 5 percig fõzzük.
Ezután a hûtõszekrényben legalább fél napig hûtjük. Akkor lesz igazán jó, ha
elõzõ nap elkészítjük. (Akár dupla mennyiségben is érdemes megfõzni, mert a
nagy melegben rendkívül üdítõ! Aki fogyókúrázik vagy spórolni szeretne, tejszín
helyett tejjel vagy kefírrel készítse.)
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|