



















|
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab (lehet vékony, zöld ceruzabab vagy sárga juliskabab),
3 tojás,
5 dl tej,
5 dkg vaj vagy margarin,
2 púpozott evõkanál finomliszt,
10 dkg reszelt, zalai füstölt sajt,
3 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál mustár,
1 teáskanál ketchup,
ízlés szerint só és törött fehér bors,
a tepsihez 1 dkg vaj és 1 evõkanál zsemlemorzsa.
|
 |
A zöldbabot a szokásos módon megtisztítjuk, majd két-három centis darabokra
vágjuk. Forrásban lévõ, enyhén sós vízben félpuhára fõzzük. Közben a vajat
habzásig hevítjtük a liszttel, ezután ráöntjük a megmelegített tejet, és
folyamatosan kevergetve, sûrûre fõzzük. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal,
mustárral és ketchuppal ízesítjük, végül a tûzrõl lehúzva, belekeverjük a sajt
felét. Félretesszük, hogy kissé kihûljön. A tojásokat szétválasztjuk, a
fehérjébõl kemény habot verünk. A sárgákat belekeverjük a sajtos mártásba, majd
ugyancsak belekverjük a leszûrt, fõtt zöldbabot. Végül óvatosan beleforgatjuk a
tojáshabot is. A zöldbabos masszát belesimítjuk a kikent tepsibe. A tetejére
szórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és betoljuk az elõmelegített, forró sütõbe.
Befedve sütjük 25-30 percig, ezután levesszük a fedelét, és néhány percig
pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy a sajt megbarnuljon, mert keserû lesz az étel.
Kockákra vágva tálaljuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|