WebFazek Zoldsegetel Töltött burgonya
Karfiolos rántott palacsinta
Rizses káposzta
Ínyenc krumplifõzelék
Kapros-tojásos burgonya
Töltött burgonya
Kapros karalábé
Parajpuding gombamártással
Rizses rakott zöldség
Bundázott tökhasáb
Zalai zöldbab
Karfiolpuding
Zabpelyhes gomba
Gombás lecsó
Zellerpüré
Rakott padlizsán
Töltött burgonya
Sonkás zöldpaprika
Tormás-mustáros burgonya
Töltött sárgarépa
Káposztás zsemle
Sajtos zöldség
Vegetáriánus kocsonya
Rokfortos burgonya
Krémsajtos cékla
Sajtos gomba
Sólet
Cukkinipástétom
Vörösboros rakott cukkini
Gomba szőlőlevél-ágyon
Karfiol húsos takaró alatt
Rántott paradicsom
Francia rakott burgonya
tökfasírt
Gombaropogós
Spárga sonkával és sajttal
Karfiol sajtos bundabában párolt zöldséggel
Rakott zöldségestál
Borkorcsolya
Desszert
Egytaletel
Edesseg
Fozelek
Halétel
Húsétel
Ital
Koret
Leves
Martas
Salata
Sorkorcsolya
Sutemeny
Szarnyas
Szendvics
Teszta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus ételek
Gyerekeknek

Hozzávalók:
12 egyforma burgonya,
3 tojás,
10 dkg reszelt rokfort (márványsajt),
2 gerezd fokhagyma,
5-6 evõkanál liszt,
5-6 evõkanál zsemlemorzsa,
só és törött bors ízlés szerint,
olaj a sütéshez,
4 adag mustáros uborkamártás a tálaláshoz.

Elkeszites
A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, majd sós vízben puhára fõzzük. Amíg a burgonya fõ, elkészítjük a töltelékét: a reszelt rokfortot összekeverjük 1 tojássárgájával, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, majd borssal ízesítjük. (Só nem kell bele, mert a rokfort nagyon sós.) A megfõtt burgonyákat meghámozzuk, és az egyik végénél kezdve úgy fúrjuk ki mindegyiknek a belsejét, hogy a burgonya fala legalább másfél cm vastag maradjon, és a másik oldala ne lyukadjon ki. (A legjobb, ha almakiszúróval dolgozunk.) A kifúrt fõtt burgonya belsejét más ételhez elhasználhatjuk. A burgonyákba beletöltjük a rokfortos tölteléket, majd a nyílást egy darabka burgonyával "eltömjük". A megmaradt tojásfehérjét és a másik 2 tojást felverjük, sóval, borssal ízesítjük. A burgonyákat elõször lisztben megforgatjuk, majd a fûszeres tojásba mártjuk. Végül meghempergetjük a zsemlemorzsában, és bõ, forró olajban szép piros-ropogósra megsütjük. A felesleges olajat leitatva, azonnal, mustáros uborkamártással tálaljuk. A burgonyákat másfajta sajttal vagy darált sonkával, darált gombával is megtölthetjük, ami éppen otthon található, csak az a lényeg, hogy a töltelék jó fûszeres legyen.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997