



















|
Hozzávalók:
12 egyforma burgonya,
3 tojás,
10 dkg reszelt rokfort (márványsajt),
2 gerezd fokhagyma,
5-6 evõkanál liszt,
5-6 evõkanál zsemlemorzsa,
só és törött bors ízlés szerint,
olaj a sütéshez,
4 adag mustáros uborkamártás a tálaláshoz.
|
 |
A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, majd sós vízben puhára fõzzük. Amíg a
burgonya fõ, elkészítjük a töltelékét: a reszelt rokfortot összekeverjük 1
tojássárgájával, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, majd borssal
ízesítjük. (Só nem kell bele, mert a rokfort nagyon sós.) A megfõtt burgonyákat
meghámozzuk, és az egyik végénél kezdve úgy fúrjuk ki mindegyiknek a belsejét,
hogy a burgonya fala legalább másfél cm vastag maradjon, és a másik oldala ne
lyukadjon ki. (A legjobb, ha almakiszúróval dolgozunk.) A kifúrt fõtt burgonya
belsejét más ételhez elhasználhatjuk. A burgonyákba beletöltjük a rokfortos
tölteléket, majd a nyílást egy darabka burgonyával "eltömjük". A megmaradt
tojásfehérjét és a másik 2 tojást felverjük, sóval, borssal ízesítjük. A
burgonyákat elõször lisztben megforgatjuk, majd a fûszeres tojásba mártjuk.
Végül meghempergetjük a zsemlemorzsában, és bõ, forró olajban szép
piros-ropogósra megsütjük. A felesleges olajat leitatva, azonnal, mustáros
uborkamártással tálaljuk. A burgonyákat másfajta sajttal vagy darált sonkával,
darált gombával is megtölthetjük, ami éppen otthon található, csak az a lényeg,
hogy a töltelék jó fûszeres legyen.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|