Hozzávalók:
15-20 közepes nagyságú szőlőlevél,
700 g kisebb vargánya gomba,
3-4 gerezd fokhagyma,
só, bors, olivaolaj.
|
 |
A szőlőleveleket megmossuk, enyhén sós vízzel leforrázzuk, alaposan lecsorgatjuk.
Egy kiolajozott tűzálló tálat -aminek teteje van!- kibéleljük a szőlőlevelek felével,
rátesszük a gondosan megmosott gombát -nem hámozzuk meg!- mellédobjuk a gerezdben
hagyott fokhagymát, meghintjük sóval, borssal, egy kevés olajjal, végül betakarjuk a
maradék szőlőlevelekkel.
A tálat lefedjük, előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (180 fokon) a gombát puhára
pároljuk-pirítjuk (kb. 40-50 perc a gombák nagyságától függően). Tálaláskor levesszük
a gomba tetejéről a szőlőleveleket és azon melegében fogyasztuk.
A szőlőlevél különösen finom aromát ad a gombának, amely sokkal ízletesebb íly módon
pirítva, de igazából csak erdei gombából jó!
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997-1998
|