



















|
Hozzávalók:
1 nagy zellergumó (35-40 dkg),
2 dl tej,
3 dkg vaj vagy margarin,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 púpozott teáskanál Vegeta,
1 teáskanálnyi citromlé,
1/2 mokkáskanál törött fehér bors,
késhegynyi cukor.
|
 |
A zellert nagyon gondosan meghámozzuk, és alaposan megmossuk. Leszárítjuk, majd
kis darabokra aprítjuk. Fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá (só nélkül),
amennyi éppen csak ellepi. Puhára fõzzük. Hagyjuk, hogy kissé kihûljön, majd
leszûrjük. A fõtt zöldséget turmixgép poharába tesszük, és a tejjel fokozatosan
felöntve sûrû pürévé zúzzuk. Lábosba tesszük a vajat, felolvasztjuk, majd a
megmosott és nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet rátesszük. Kis lángon
kevergetve, a forró vajon megfuttatjuk, és a zellerpürét beleöntjük. Rászórjuk
a Vegetát és a borsot. Gyorsan összekeverjük. (Ha túl sûrû lenne, kevés tejjel
vagy a zeller fõzõvízével higíthatjuk, mert burgonyapürészerû masszának kell
lennie.) Ezután belekeverjük a citromlevet, és ha szükséges, csipetnyi cukorral
ízesítjük.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|