



















|
Hozzávalók:
8 szép, egyforma, gömbölyû cékla,
10 dkg krémsajt,
5 dkg tisztított dióbél,
1 gerezd fokhagyma,
1 tojás,
2 evõkanál zsemlemorzsa,
2 dl tejföl,
só és törött bors ízlés szerint.
|
 |
A céklákat alaposan megsikáljuk, majd héjastól a kukta betétjére rakjuk.
Aláöntünk 3 dl vizet, és a kuktát lezárjuk. Az edény jelzésétõl számított 30
percig pároljuk. Ezután meghámozzuk, félbevágjuk, és a belsejüket úgy kaparjuk
ki, hogy tölthetõk legyenek. (A cékla fala másfél cm vastag maradjon.) A kivájt
céklaforgácsot nagyon apróra vágjuk. Mély tálba összekeverjük a krémsajtot a
durvára darált dióval, a céklaforgáccsal, a zsemlemorzsával, a zúzott
fokhagymával és a nyers tojással, majd sóval és borssal ízesítjük. A céklákat
tûzálló tálra vagy tepsibe rakjuk, megpúpozva megtöltjük a keverékkel, ezután a
tetejére ráöntjük a tejfölt. Elõmelegített forró sütõben addig sütjük, amíg
szép pirosbarna kéreg nem lesz a tetején. A sült céklát melegen is, hidegen is
tálalhatjuk, attól függõen, hogy elõételnek vagy salátának, esetleg fõételnek
kínáljuk. (Elõételnek a fele is elég, és hidegen tálaljuk.)
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|