



















|
Hozzávalók:
2 hosszúkás padlizsán,
2 nagy fej vöröshagyma,
25 dkg paradicsom,
2 szép nagy zöldpaprika,
25 dkg bármilyen fajta darált hús,
10 dkg rizs,
2 dl tejföl,
5 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál piros fûszerpaprika,
5 dkg füstölt szalonna,
1 evõkanál olaj,
törött bors és só ízlés szerint.
|
 |
A megmosott padlizsánt félujjnyi vastag karikákra vágjuk. Mindkét oldalát
besózzuk, és 15 percre félretesszük. A vöröshagymát, a kicsumázott zöldpaprikát
és a paradicsomot vékonyra karikázzuk. A rizst többször váltott vízben
megmossuk és leszûrjük, majd 20 percre annyi vízbe áztatjuk, amennyi jól
ellepi. A füstölt szalonnát nagyon finomra metélve, kisütjük. A zsíron
megfonnyasztjuk a vöröshagymát, majd kivesszük a serpenyõbõl és félrerakjuk. A
visszamaradt hagymás zsíron megfuttatjuk a darált húst, ezután a tûzrõl lehúzva
belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk egypohárnyi vizet. Megsózzuk,
megborsozzuk, majd befedve, 15 percig pároljuk. Végül a padlizsánkarikákról
leitatjuk a levet, és az olajon lepirítjuk. Jó nagy tûzálló tálba vagy tepsi
aljára lerakjuk a fele sült padlizsánt, erre rászórjuk a közben lecsöpögtetett
rizst, amit megkenünk a paprikás darált hússal. Paradicsomkarikákat teszünk rá,
majd beborítjuk a hagymával és a zöldpaprikával. Erre ráöntjük a zúzott
fokhagymával és sóval, borssal ízesített tejföl felét, végül a megmaradt
padlizsánnal fejezzük be a rétegezést. A tetejére fokhagymás tejföl kerül. A
sütõben 40 percig sütjük a befedett ételt. Kockákra vágva tálaljuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|