



















|
Hozzávalók:
4 szép nagy, zsenge karalábé,
2 dl csökkentett zsírtartalmú tejföl,
2 dl tej,
3 dkg vaj (vagy margarin),
1 dl párolt rizs (maradék is lehet),
1 tojás,
1 csokor kapor,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 evõkanál finomliszt,
1 púpozott teáskanál Vegeta,
ízlés szerint só és törött fehér bors.
|
 |
A karalábékat megtisztítjuk, majd forrásban lévõ, félliternyi, enyhén sós vízbe
tesszük. Az újraforrástól számított 5 percig fõzzük, ezután leszûrjük. Ha már
nem nagyon forró, karalábévájóval úgy vájjuk ki a karalábék belsejét, hogy a
faluk legalább egy centi vastag maradjon. Kis tepsibe vagy tûzálló tálba
tesszük a négy kivájt karalábét, és melléhelyezzük a kivájt forgácsokat is. A
párolt rizst összekeverjük a nyers tojással, hozzáadjuk a megmosott és
lecsöpögtetett petrezselyemzöld, valamint a kapor apróra vágott felét, és kevés
fehér borssal ízesítjük. A rizses masszát beletöltjük a kivájt karalábékba. A
tálat alufóliával szorosan befedjük, és az elõmelegített forró sütõbe toljuk. 20
percig pároljuk. Közben a vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd felöntjük a
forró tejjel, és kevergetve sûrûre fõzzük. Ezután beleszórjuk a Vegetát, és
belekeverjük a tejfölt. A párolási idõ letelte után a sütõbõl kivesszük a
tálat, és a karalábék tetejére öntjük a tejfölös mártást. Rászórjuk a megmaradt
kaprot és petrezselymet, és 5 percre visszatoljuk a sütõbe.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|