



















|
Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa,
20 dkg zeller,
20 dkg zöldborsó,
8 dl víz,
1 evõkanálnyi Vegeta,
2 púpozott evõkanál zselatinpor,
1/2 citrom,
20 dkg morzsolt kukorica (vagy 80 dkg vegyes mirelit zöldég, tetszés szerint),
ízlés szerint só.
|
 |
A megtisztított és egyforma kis kockákra vágott zöldségeket a következõ módon
fõzzük meg: a vizet fazékban felforraljuk, beleszórjuk a Vegetát, és
beletesszük a sárgarépát. Az újraforrástól számított 5 perc múlva a répát
leszûrjük. A leszûrt levet ismét felforraljuk, ezután a zellert fõzzük benne
néhány percig. Végül a kukoricát és a zöldborsót egyszerre beletesszük, és
ugyancsak megfõzzük. A leszûrt lébe szûrõn keresztül csavarjuk a citromot, és
ha szükséges, a levet meg is sózzuk. A zselatint kis lábosba szórjuk, majd
ráöntünk 1 dl hideg vizet. 5 percnyi áztatás után, a meleg levet apránként
hozzáöntve, simára keverjük. (Ha a zselatinszemcsék nem oldódnak, akkor az
egész zselatinos levet tegyük kis lángra, és folyamatosan kevergetve oldjuk
fel.) Az elõkészített forma aljára kevés levet öntünk, amit a hûtõszekrényben
megdermesztünk, majd rákanalazzuk az összekevert zöldséget. Meglocsoljuk lével,
amit ismét megdermesztünk, végül az összes lével felöntjük. A formát befedjük,
és a hûtõszekrényben legalább fél napig hûtjük. Tálalás elõtt a
zöldségkocsonyát tálra borítjuk. Özesített kefirrel vagy tejföllel, esetleg
paradicsom- vagy tartármártással kínáljuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|