



















|
Hozzávalók:
40 dkg nagy szemû tarkabab,
25 dkg füstölt libamell,
10 dkg árpagyöngy,
4 tojás,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evõkanál libazsír (vagy olaj),
1 teáskanál piros fûszerpaprika,
2 gerezd fokhagyma,
só és törött fekete bors ízlés
szerint.
|
 |
Fél órára beáztatunk egy cserépedényt (úgynevezett Römertopfot). Az elõzõleg
egy éjszakára beáztatott babot és árpagyöngyöt leszûrjük, és beleöntjük a
cserépedénybe. Rászórjuk a meghámozott és apróra vágott hagymát, a zúzott
fokhagymát, majd a babba négy kis fészket mélyítünk. Belefektetjük a megmosott,
nyers, héjas tojásokat. Ráfektetjük az ugyancsak - minimum 24 órán keresztül -
áztatott füstölt libamellet, és rászórjuk a pirospaprikát. Csak kissé sózzuk,
mert a füstölt hús sós. Meg is borsozzuk, majd ráöntjük a megolvasztott
libazsírt és annyi vizet, hogy ellepje az egészet. A cseréptálat saját
fedelével lefedjük, majd hideg sütõbe toljuk. Csak fokozatosan emeljük a sütõ
hõmérsékletét (a takaréklángról mindössze a közepes fokozatig, 20 perc alatt),
nehogy a cserépedény elrepedjen. Körülbelül 3 órán keresztül pároljuk a
sóletet. Ezután az edényt felnyitva, a húst felszeleteljük, a tojásokat hámozás
után negyedekbe vágjuk, és mindkettõt a bab tetejére rakjuk. (Ha nincs
cserépedény, készítsük vasfazékban, ugyancsak a sütõben. Ekkor több vizet
öntsünk a babra, és a sütõt melegítsük elõ, mielõtt betennénk az ételt.)
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|