WebFazek Zoldsegetel Sólet
Karfiolos rántott palacsinta
Rizses káposzta
Ínyenc krumplifõzelék
Kapros-tojásos burgonya
Töltött burgonya
Kapros karalábé
Parajpuding gombamártással
Rizses rakott zöldség
Bundázott tökhasáb
Zalai zöldbab
Karfiolpuding
Zabpelyhes gomba
Gombás lecsó
Zellerpüré
Rakott padlizsán
Töltött burgonya
Sonkás zöldpaprika
Tormás-mustáros burgonya
Töltött sárgarépa
Káposztás zsemle
Sajtos zöldség
Vegetáriánus kocsonya
Rokfortos burgonya
Krémsajtos cékla
Sajtos gomba
Sólet
Cukkinipástétom
Vörösboros rakott cukkini
Gomba szőlőlevél-ágyon
Karfiol húsos takaró alatt
Rántott paradicsom
Francia rakott burgonya
tökfasírt
Gombaropogós
Spárga sonkával és sajttal
Karfiol sajtos bundabában párolt zöldséggel
Rakott zöldségestál
Borkorcsolya
Desszert
Egytaletel
Edesseg
Fozelek
Halétel
Húsétel
Ital
Koret
Leves
Martas
Salata
Sorkorcsolya
Sutemeny
Szarnyas
Szendvics
Teszta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus ételek
Gyerekeknek

Hozzávalók:
40 dkg nagy szemû tarkabab,
25 dkg füstölt libamell,
10 dkg árpagyöngy,
4 tojás,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evõkanál libazsír (vagy olaj),
1 teáskanál piros fûszerpaprika,
2 gerezd fokhagyma,
só és törött fekete bors ízlés szerint.

Elkeszites
Fél órára beáztatunk egy cserépedényt (úgynevezett Römertopfot). Az elõzõleg egy éjszakára beáztatott babot és árpagyöngyöt leszûrjük, és beleöntjük a cserépedénybe. Rászórjuk a meghámozott és apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, majd a babba négy kis fészket mélyítünk. Belefektetjük a megmosott, nyers, héjas tojásokat. Ráfektetjük az ugyancsak - minimum 24 órán keresztül - áztatott füstölt libamellet, és rászórjuk a pirospaprikát. Csak kissé sózzuk, mert a füstölt hús sós. Meg is borsozzuk, majd ráöntjük a megolvasztott libazsírt és annyi vizet, hogy ellepje az egészet. A cseréptálat saját fedelével lefedjük, majd hideg sütõbe toljuk. Csak fokozatosan emeljük a sütõ hõmérsékletét (a takaréklángról mindössze a közepes fokozatig, 20 perc alatt), nehogy a cserépedény elrepedjen. Körülbelül 3 órán keresztül pároljuk a sóletet. Ezután az edényt felnyitva, a húst felszeleteljük, a tojásokat hámozás után negyedekbe vágjuk, és mindkettõt a bab tetejére rakjuk. (Ha nincs cserépedény, készítsük vasfazékban, ugyancsak a sütõben. Ekkor több vizet öntsünk a babra, és a sütõt melegítsük elõ, mielõtt betennénk az ételt.)


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997