



















|
Hozzávalók:
1 kisebb fej fehér káposzta (kb. 50-60 dkg),
4 zsemle,
2 dl tejföl,
2 tojás,
4 evõkanál olaj,
1 evõkanál kristálycukor,
1 mokkáskanál borsikafû (csombor),
1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só.
|
 |
A káposzta külsõ, fonnyadt leveleit lebontjuk, a kemény torzsa alját levágjuk,
és vagy lereszeljük, vagy nagyon apróra összevágjuk. Lábosba rakjuk. Ráöntjük
az olajat és 4 evõkanál vizet, majd befedve addig pároljuk, amíg zsírjára nem
sül. Ezután a fedõt levesszük a káposzta tetejérõl, és folytonosan kevergetve
sárgásbarnára pirítjuk. Közben megsózzuk, megcukrozzuk, és megborsozzuk. A
pirított káposztát kissé kihûtjük. Közben a zsemléket kettévágjuk, a
zsemlebelet kiszedjük és apróra vágjuk. 4 fél kivájt zsemle üregét megtöltjük a
káposztával, majd kis tepsibe rakjuk. Mindegyik megtöltött zsemle tetejére
rárakjuk a "kalapját", és hústûvel összetûzzük. A megmaradt káposztát
összekeverjük a felvert tojásokkal, a tejföllel, végül hozzáadjuk a
borsikafüvet is. A zsemlék tetejét bekenjük a káposztás keverékkel. A megmaradt
keveréket beleöntjük a tepsibe, elõmelegített forró sütõben toljuk, és addig
pirítjuk, amíg a zsemlék teteje szép piros-ropogósra sül.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|