WebFazek Zoldsegetel Parajpuding gombamártással
Karfiolos rántott palacsinta
Rizses káposzta
Ínyenc krumplifõzelék
Kapros-tojásos burgonya
Töltött burgonya
Kapros karalábé
Parajpuding gombamártással
Rizses rakott zöldség
Bundázott tökhasáb
Zalai zöldbab
Karfiolpuding
Zabpelyhes gomba
Gombás lecsó
Zellerpüré
Rakott padlizsán
Töltött burgonya
Sonkás zöldpaprika
Tormás-mustáros burgonya
Töltött sárgarépa
Káposztás zsemle
Sajtos zöldség
Vegetáriánus kocsonya
Rokfortos burgonya
Krémsajtos cékla
Sajtos gomba
Sólet
Cukkinipástétom
Vörösboros rakott cukkini
Gomba szőlőlevél-ágyon
Karfiol húsos takaró alatt
Rántott paradicsom
Francia rakott burgonya
tökfasírt
Gombaropogós
Spárga sonkával és sajttal
Karfiol sajtos bundabában párolt zöldséggel
Rakott zöldségestál
Borkorcsolya
Desszert
Egytaletel
Edesseg
Fozelek
Halétel
Húsétel
Ital
Koret
Leves
Martas
Salata
Sorkorcsolya
Sutemeny
Szarnyas
Szendvics
Teszta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus ételek
Gyerekeknek

Hozzávalók a parajpudinghoz:
50 dkg firss spenót,
3 dl tej,
2 evõkanál finomliszt,
5 dkg vaj,
3 tojás,
2 gerezd fokhagyma,
só és törött bors ízlés szerint,
2 evõkanál zsemlemorzsa,
A gombamártáshoz:
10 dkg gomba,
1 fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 evõkanál olaj,
2 dl tejföl,
2 evõkanál liszt,
só és törött bors ízlés szerint.

Elkeszites
A parajleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, majd lábosba tesszük. 1 dkg vajat hozzáadunk, és kis lángon, fedõ alatt addig pároljuk, amíg az egész összeesik. Ezután hagyjuk kissé kihûlni, majd turmixgépen, fél dl vízzel pépesítve, szitán átnyomjuk. A parajpürét félretesszük. 3 dkg vajat habzásig hevítünk a liszttel és a forró tejjel felöntve, kevergetve sûrûre fõzzük. A fehér mártásba belekeverjük a zúzott fokhagymát, és megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a parajpürét. Ha már egészen kihûlt, a tojások sárgájával is jól kikeverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjébõl vert kemény habot. Vagy egy nagy pudingformát, vagy 4 kicsit a megmaradt vajjal kikenünk, és a zsemlemorzsával behintjük, majd belesimítjuk a parajos masszát. A sütõt elõmelegítjük, és kétujjnyi vízzel telt tepsibe állítva a megtöltött formát, betoljuk a sütõbe. Addig gõzöljük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. Tálra borítjuk, és a közben elkészített gombamártást aláöntjük. A mártáshoz a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajon, majd rátesszük a felszeletelt gombát. Megsózzuk, és fedõ alatt, saját levében puhára pároljuk. Közben a lisztet a tejföllel és még 1 dl vízzel simára keverjük, végül ráöntjük a gombára. Megborsozzuk és kevergetve sûrûre fõzzük. A finomra vágott petrezselymet belekeverve öntjük a parajpuding alá.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997