



















|
Hozzávalók a parajpudinghoz:
50 dkg firss spenót,
3 dl tej,
2 evõkanál finomliszt,
5 dkg vaj,
3 tojás,
2 gerezd fokhagyma,
só és törött bors ízlés szerint,
2 evõkanál zsemlemorzsa,
A gombamártáshoz:
10 dkg gomba,
1 fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 evõkanál olaj,
2 dl tejföl,
2 evõkanál liszt,
só és törött bors ízlés szerint.
|
 |
A parajleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, majd lábosba tesszük. 1 dkg vajat
hozzáadunk, és kis lángon, fedõ alatt addig pároljuk, amíg az egész összeesik.
Ezután hagyjuk kissé kihûlni, majd turmixgépen, fél dl vízzel pépesítve, szitán
átnyomjuk. A parajpürét félretesszük. 3 dkg vajat habzásig hevítünk a liszttel
és a forró tejjel felöntve, kevergetve sûrûre fõzzük. A fehér mártásba
belekeverjük a zúzott fokhagymát, és megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a
parajpürét. Ha már egészen kihûlt, a tojások sárgájával is jól kikeverjük,
végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjébõl vert kemény habot. Vagy egy nagy
pudingformát, vagy 4 kicsit a megmaradt vajjal kikenünk, és a zsemlemorzsával
behintjük, majd belesimítjuk a parajos masszát. A sütõt elõmelegítjük, és
kétujjnyi vízzel telt tepsibe állítva a megtöltött formát, betoljuk a sütõbe.
Addig gõzöljük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. Tálra
borítjuk, és a közben elkészített gombamártást aláöntjük. A mártáshoz a finomra
vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajon, majd rátesszük a felszeletelt gombát.
Megsózzuk, és fedõ alatt, saját levében puhára pároljuk. Közben a lisztet a
tejföllel és még 1 dl vízzel simára keverjük, végül ráöntjük a gombára.
Megborsozzuk és kevergetve sûrûre fõzzük. A finomra vágott petrezselymet
belekeverve öntjük a parajpuding alá.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|