



















|
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt,
12 dkg Rama kockamargarin,
1 dl tejföl,
1 evõkanál porcukor,
1 nagy (vagy 2 kicsi) tojás,
1 teáskanál sütõpor,
1 mokkáskanál só,
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró,
2 tojás,
1 dl tejföl,
10-15 dkg porcukor (vagy édesítõszer),
40 dkg bármilyen fajta tisztított, kemény gyümölcs (alma, szilva,
körte),
1 zacskó vaníliás cukor,
1 mokkáskanál só.
|
 |
A sütõporral összekevert lisztet, a felütött tojást, a tejfölt, a sót, a
cukrot, és az elforgácsolt margarint kézzel gyorsan összegyúrjuk, és cipóvá
formáljuk. Liszttel meghintve, egyharmad-kétharmad arányban kettévágjuk, majd a
nagyobbik tésztát lisztezett deszkán közepes tepsi nagyságúra nyújtjuk. A
tepsit kibéleljük a tésztával és félretesszük. (A másik tésztadarabot további
felhasználásig a hûtõbe rakjuk.) A töltelékhez a túrót áttörjük, és a felvert
tojásokkal, a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral összekeverjük. A
gyümölcsöt megtisztítjuk, és kis darabokra vágva, ugyancsak a túróhoz keverjük.
A tepsiben lévõ tésztára halmozzuk a tölteléket, egyenletesen elosztjuk, erre
nyomkodjuk rá a másik, kinyújtott tésztadarabot. (A tészta kissé szakad, de nem
baj, "megfoltozhatjuk".) A tetejét kevés tejjel bekenjük, majd villával
megszurkálva, betoljuk az elõmelegített, forró sütõbe. Közepes lángon 10 percig
sütjük, ezután takarékon addig sütjük tovább, amíg a teteje szép rozsdabarna
lesz.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|