



















|
Hozzávalók:
1 csomag 6 lapos réteslap,
5 savanykás alma (kb. 1 kg),
10 dkg dióbél,
2 evõkanál zsemlemorzsa,
1 dl tej, 5 dkg mazsola,
25 dkg szilvalekvár,
8 dkg vaj (vagy margarin),
ízlés szerint porcukor,
1/2 citrom leve és reszelt héja.
|
 |
Az almatöltelékhez 4 almát meghámozunk, és lereszeljük. A citromlé felével
megöntözzük, majd kevés porcukorral összekeverjük. A diótöltelékhez a darált
dióra rászórjuk a porcukrot, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, és a megmaradt
citromlével ízesítjük. A tejet ráöntjük, összekeverjük, és éppen csak egy
pillanatra felforraljuk, majd egy reszelt almával és 1 evõkanál
zsemlemorzsával összekeverjük. A szilvalekvárt kevés vízzel kenhetõre hígítjuk.
Kisebb tepsit kevés vajjal kikenünk, és a megmaradt zsemlemorzsával behintjük.
A szétszedett réteslapokból kettõvel kibéleljük a tepsi alját, majd kevés
olvasztott vajjal megöntözzük. Elsimítjuk rajta a gyengén kicsavart almát.
Ráterítjük a következõ réteslapot, amit ugyancsak megkenünk olvasztott vajjal.
Erre rákenjük a szilvalekvárt, majd ismét egy tésztalap következik. Vajjal
bekenve, elosztjuk rajta az almás diót. Végül betakarjuk a megmaradt lapokkal,
amit vajjal megkenünk. Az elõmelegített forró sütõbe toljuk, és közepes lángon
15 percig sütjük. Ha a felsõ tésztalap hamar barnul, tegyünk rá egy
alufólialapot.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|