Hozzávalók:
4 tojás
3 evőkanál méz
17,5 dkg teljes örlésű liszt
1/2 teáskanál sütőpor
egy csipet só
1,2 kg körte
1/4 l fehérbor
6 evőkanál citromlé
1 rúd vanilia
5 dkg cukor
15 dkg szederdzsem
8 evőkanál körtepárlat
6 zselatinlap
1/2 l habtejszín
3 dkg mandula vékony lapokra vágva
13 db mélyhűtött szeder
|
 |
A tojássárgáját a mézzel és négy evőkanál forró vízzel elkeverjük. A sütőport a lisztbe vegyítjük. Egy kis sóval mindkét masszát belekeverjük a keményre vert tojáshabba, és egy 24 cm átmérőjű tortaformában megsütjük. A meghámozott körtét szeletekre vágjuk, a borba belekeverjük a citromlevet, a vaniliát és a cukrot, s ebben adagonként 5 percig pároljuk, majd a főzőlében lehűtjük. A tortalapot két részre vágjuk, négy evőkanál körtepárlatból és nyolc evőkanál főzőléből készült keverékkel meglocsoljuk. az egyik lapot a dzsemmel bekenjük, és körteszeleteket teszünk rá. 48 szeletet félreteszünk, a maradékból pürét készítünk. a zseletint feloldjuk. A pürét belekeverjük, majd hozzátesszük a négy evőkanál párlatot, két evőkanál citromot, majd ha kihült , a keményre vert tejszín 2/3 részét. A tortát ezzel a krémmel megtöltjük. A maradékot körteszeletekkel, tejszínhabbal, szederszemekkel, és pirított mandulával diszítjük.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997-1998
|