Hozzávalók:
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
200 ml 35 fokra melegített tej
5 dkg cukor
1 tojás
1/4 teáskanál kardamomi
1/2 vaniliarúd
1/2 teáskanál reszelt citromhéj
1/2 teáskanál só
27,5 dkg puha vaj
15 dkg mazsola
5 dkg tört mandula
5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj
5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj
2 evőkanál rum
2 comag vaniliáscukor
|
 |
0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztőt. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyurjuk. 15 percig tovább kelesztjük.
20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyurjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük. Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc mulva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és meszórjuk vaniliás porcukorral.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997-1998
|