Hozzávalók:
50 dkg mirelit leveles-vajas tészta,
1 kg meggy,
1 teáskanál õrölt fahéj,
1 mokkáskanál törött szegfûszeg,
ízlés szerint cukor,
10-15 dkg tört piskótamorzsa (vagy összetört babapiskóta vagy száraz, töltetlen teasütemény
vagy édes kétszersült is jó),
1 tojás a tetejére.
|
 |
A töltelékhez a meggyet megmossuk, leszárazzuk és kimagozzuk, majd kicsurgó
levével együtt lábosba tesszük. Kis lángon, folyamatos keverés közben csak
annyira forrósítjuk, hogy kevés levet eresszen. Ezután a tûzrõl lehúzva
belekeverjük a fûszereket meg a cukrot és annyi piskótamorzsát, amennyi a levét
felszívja. Hagyjuk, hogy egészen kihûljön. A felengedett tésztát lisztezett
deszkán két részre vágjuk (amíg az egyik darabbal dolgozunk, a másikat tegyük
vissza a hûtõbe, nehogy túlságosan felolvadjon.) Nagyon vékony, nagy lappá
nyújtjuk. A tésztát a szélén, egy csíkban meghintjük kevés morzsával, majd a
töltelék felét egyenletesen ráhalmozzuk. Szorosan felcsavarva, a rudat tepsire
tesszük. Tetejét felvert tojással bekenjük, de ügyeljünk arra, hogy a tojás ne
folyjon az oldalára. A másik rudat ugyanígy elkészítjük, és elõmelegített,
forró sütõbe toljuk. Közepes lángon megsütjük. Csak akkor vágjuk fel, ha már
kihûlt.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|