Hozzávalók:
75 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojás
10 dkg cukor (tésztához)
3 dkg élesztő
4 dl tej
25 dkg mák vagy dió
25 dkg cukor (töltelékhez)
kevés só
zsír, tepsi kikenéséhez
|
 |
Az élesztőt langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. Amikor az élesztő feljött a tej felszínére, hozzáadjuk a két tojást, a sót, a felolvasztott margarint és a megszitált lisztet. Jól összedolgozzuk, míg hólyagok keletkeznek a felszinén. Meglisztezzük a tetejét, konyharuhával letakarjuk és félretesszük langyos helyre. Hagyjuk kelni, míg a térfogata a duplájára nő. Lisztezett gyúródeszkára öntjük és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval félhold formákat szaggatunk. A tésztadarabkákat zsírral megkent tepsibe helyezzük szorosan egymás mellé. A darált diót vagy mákot a cukorral összekeverjük és felét egyenletesen rászórjuk a tepsiben elhelyezett tésztadarabokra. Még egy sorban helyezhetünk el tésztadarabkákat, majd a maradék mákot vagy diót a tetejére szórjuk. Langyos helyen még tovább kelesztjük. Egyenletesen meleg sütőben kb. fél órán át sütjük. Fogpiszkáló vagy más hasonló pálcika beleszúrásával ellenőrízhetjük, hogy a közepe is megsült.
A receptet Sipos Lajosné (Czipár Margit) küldte.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997-1998
|