



















|
Hozzávalók:
félliternyi meggybefõtt (vagy 30 dkg mirelit meggy),
4 nagy tojás,
4 púpozott evõkanál finomliszt,
4 púpozott evõkanál porcukor,
10 dkg vaj vagy Rama margarin,
1 dl tej, fél citrom leve,
1 csapott teáskanál õrölt fahéj,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
1 mokkáskanál só.
|
 |
Elõször a meggybefõttet levétõl lecsöpögtetjük, és a meggyet kimagozzuk. Kerek,
kapcsos kisebb tortaformát 2 dkg vajjal kikenünk, és kevés porcukorral
behintjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukor felével fehéredésig
keverjük, ezután a fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük. A
megmaradt vajat felolvasztjuk. Tálban felváltva adjuk a cukros tojássárgát a
habhoz, illetve a lisztet, a tejet, és az olvasztott, de már nem meleg vajat.
Végül a citromlevet és a fûszereket is hozzáadjuk. Habverõvel óvatosan addig
keverjük, amíg a massza egynemûvé válik. Belesimítjuk a kikent formába, ezután
pedig a meggyet rászórjuk a tetejére, amely kissé belesüllyed. Elõmelegített,
közepesen forró sütõbe toljuk, és csak kis lángon, lassú tûzön sütjük. Ha a
teteje idõ elõtt barnulna, tegyünk rá egy papírlapot. Tûpróbával ellenõrizzük,
hogy megsült-e a közepe. A formában hagyjuk kihûlni, majd a lappal együtt
tesszük tálra. Cikkekre vágjuk, mint a tortát szokás. A meggybefõtt levét
felforralva kissé besûrítjük, és a süteményt ezzel locsolgathatjuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|