



















|
Hozzávalók (20 darabhoz):
a tésztához: 40 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
15 dkg cukor,
2 tojás, 2 teáskanál sütõpor,
1 citrom reszelt héja, csipetnyi só,
A tetejére:
2 zacskó vaníliaízû pudingpor,
12 dkg cukor, 1 l tej,
5 dl fehér szõlõlé,
1 doboz (citromízû) gyümölcskocsonyapor,
75 dkg fehér szemû szõlõ, 75 dkg piros szemû szõlõ,
3 dkg szálasra vágott mandula,
a tepsi kikenéséhez margarin.
|
 |
A lisztet összekeverjük a sütõporral és a cukorral, majd gyors mozdulatokkal
összegyúrjuk a tojással, a darabokra vágott vajjal vagy margarinnal, a reszelt
citromhéjjal és a sóval. Az omlós tésztát folpackba vagy alufóliába csomagolva
kb. 30 percre hûtõszekrénybe tesszük. A kinyújtott tésztát margarinnal kikent
tepsibe fektetjük úgy, hogy kis pereme is legyen. Az alját villával
megszurkáljuk. Elõmelegített sütõben 200 fokon (gáztûzhelynél 3-as fokozaton)
25 percig sütjük. Közben a pudingport és 6 dkg cukrot 1 dl tejben csomómentesre
keverjük. A maradék tejet felforraljuk, belekeverjük a pudingporos folyadékot,
és összefõzzük. Kb. 10 percig hûlni hagyjuk, mielõtt rákenjük a kihûlt
tésztára. A megmosott, majd félbevágott és kimagozott szõlõszemeket elosztjuk a
sütemény tetején. A maradék cukorral elkevert gyümölcskocsonyaport feloldjuk a
szõlõlében, majd összefõzzük (de nem forraljuk). Ha kihûlt, a szõlõre öntjük és
elsimítjuk. A szálasra vágott mandulát serpenyõben, külön zsiradék hozzáadása
nélkül enyhén megpirítjuk, majd a sütemény tetejére szórjuk. Kockára vágva
kínáljuk.
Más idénygyümölccsel, például körtével, almával, szilvával elkészítve
is finom.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|