



















|
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
15 dkg Rama margarin,
2 tojás,
1 teáskanál porcukor,
2 dkg élesztõ,
1 dl langyos tej,
csipetnyi só,
1 mokkáskanál õrölt fahéj,
40 dkg szilvabefõtt (leve nélkül, tisztán mérve,
vagy mirelit szilva),
fahéjas porcukor a tetejére.
|
 |
A porcukrot és a szétmorzsolt élesztõt a langyos tejjel simára keverjük, majd
befedjük. Hagyjuk, hogy felfusson a bögre tetejére, ez kb. 1-3 perc. Közben a
lisztet beöntjük egy nagy, mély tálba, mélyítünk bele egy üreget, amibe
beletesszük a külön-külön felütött tojásokat (nehogy egy rossz tojás
tönkretegye az egészet) és a kis darabokra vágott margarint. Beleöntjük a
felfutott élesztõt is és sima tésztává összedolgozzuk. Egy cipóba formálva
egészfelületét belisztezzük, és tálba rakjuk. Letakarjuk egy tiszta
konyharuhával, majd a langyos konyhában (de nem a forró tûzhely szélén) eredeti
térfogatához képest a duplájára kelesztjük. Kb. 2 óra múlva egy nagyobb tepsit
elõkészítünk. A tésztát lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, és a nagyobbik
felét tepsi nagyságúra nyújtva, kibéleljük vele a tepsit. Egyenletesen
elosztjuk rajta a közben lecsöpögtetett és kimagozott szilvát. Meghintjük az
õrölt fahéjjal, majd a másik, kinyújtott tésztadarabot rányomkodjuk.
Elõmelegített forró sütõbe toljuk, de 5 perc múlva a lángot takarékra
mérsékelve, további 1 órán keresztül sütjük. Még forrón meghintjük a fahéjas
porcukorral, és kockákra vágjuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|