



















|
Hozzávalók (8 szelethez):
120g lágy vaj/margarin,
120g liszt,
3 evõkanál darálatlan mák,
30 kis szem érett sárgabarack,
120g cukor,
2 zacskó vaníliás cukor,
1 csipet só,
4 tojás,
3 evõkanál baracklekvár,
3 evõkanál barackpálinka,
mentalevél.
|
 |
Egy 24 cm átmérõjû, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütõpapírral, megkenjük
vajjal. A maradék vajat felolvasztjuk, a lisztet elkeverjük a mákkal. A
sárgabarackokat kettévágjuk, üreges magházukkal lefelé a formába rakosgatjuk. A
cukrot, a vaníliás cukrot és a sót habosra keverjük a tojásokkal. Óvatosan
hozzákeverjük a mákos lisztet és apránként a langyosra hûlt vajat. A masszát a
barackok tetejére, a formába simítjuk, és elõmelegített sütõben 180 Celsius-on,
35-40 percig sütjük. A sütõbõl kivéve azonnal rácsra borítjuk, leemeljük róla a
tortakarikát, lehántjuk a sütõpapírt, és hagyjuk kihûlni. 2 evõkanál vízzel
felforrósítjuk a baracklekvárt, szitakanálban átszûrjük, belekeverjük a
pálinkát és megkenjük vele a torta tetejét. Lapos tálra csúsztatjuk,
mentalevél-bóbitával díszítjük, és tortaszerûen szeleteljük.
Ötlet: kínálhatunk mellé barackmártást. 30 szem barackhoz hozzáadunk 50g
kristálycukrot, 1 dl édeskés fehérbort, és mérsékelt tûzön 5 percig
rotyogtatjuk. 1/2 dl borban elkeverünk 2 evõkanál étkezési keményítõt, a
barackhoz adjuk, és éppen csak besûrítjük. Hagyjuk kihûlni, barackpálinkával
"bolondítjuk".
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|