



















|
Hozzávalók:
25 dkg tetszés szerint bármilyen gyümölcs (vagy lecsöpögtett befõtt),
25 dkg tehéntúró,
25 dkg liszt,
12 dkg margarin,
3 tojás,
2 dl tejföl,
3 evõkanál porcukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
1 teáskanál sütõpor,
1 mokkáskanál só,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj.
|
 |
A tésztához a sütõporral, 1 evõkanál cukorral és a sóval elkevert lisztet mély
tálba öntjük. Közepébe mélyedést vájunk, ebbe rakunk 1 felütött tojást, a
felszeletelt margarint és 1 dl tejfölt. Az egészet gyorsan összemorzsoljuk,
majd összegyúrva egy cipóba formáljuk. Kevés liszttel meghintjük a tetejét, és
a hûtõszekrényben fél órát pihentetjük. Közben a túrót a tejföllel és a
megmaradt tojással simára keverjük, porcukorral és a vaníliás cukorral ízlés
szerint édesítjük. Egy nagy tortaforma aljába úgy simítjuk bele a kinyújtott
tésztát, hogy vékony pereme is legyen. Ebbe töltjük az ízesített túrót, majd a
megtöltött formát elõmelegített, forró sütõbe toljuk. 10 percig közepes lángon,
további 15 percig takaréklángon sütjük. Próbaképpen beleszúrunk egy
hurkapálcát, s ha már nem ragad rá a tészta, se a töltelék, akkorra sült meg.
Közben elkészítjük a gyümölcsöt, amit a tetejére rakunk. Megmossuk, kimagozzuk,
egyforma darabokra aprítjuk, és szépen elrendezzük a még forró tortán. Frissen
is, hûtve is nagyon jó.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|