



















|
Hozzávalók (24 szelethez):
500g magvaváló szilva,
250g margarin,
250g porcukor,
1 zacskó (10g) vaníliás cukor,
5 tojás, só,
250g finom liszt,
2 evõkanál rum,
a szóráshoz fahéjas porcukor.
|
 |
A szilvákat megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk. Egy
kb. 20x30 cm-es tepsit megpöttyözünk a teljes mennyiségbõl elvett margarinnal,
kibéleljük sütõpapírral. A cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük a
margarinnal, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket egy
csipet sóval kemény habbá verjük, a liszttel váltakozva, kanalanként a
tojáskrémhez keverjük, végül hozzáadjuk a rumot is. A masszát a kibélelt tepsibe
öntjük, a tetejét elsimítjuk, megrakjuk a szilvával. Elõmelegített sütõben (180
fokon) 40-45 percig sütjük, a tepsiben hagyjuk langyosra hûlni. A sütõpapír
segítségével deszkára emeljük, rombusz formájú szeletekre vágjuk, tetejét
megszórjuk fahéjas porcukorral. Fontos: a sütõpapír becses segítõtársa a
háziasszonynak, mindennemû ragadás-égés elkerülhetõ általa! Nagyobb
élelmiszerboltokban, papírüzletekben kapható - nem érdemes spórolni rajta!
Változat: ez az ún. "egyensúlytészta", és sokféle, akár vegyes gyümölccsel,
alaposan lecsepegtetett befõttel is készíthetjük - jó, ha mindig van benne
savanykás ízû is!
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|