



















|
Hozzávalók (12 szelethez):
a tésztához: 35 dkg liszt,
10 dkg étkezési búzakeményítõ,
17 dkg vaj vagy margarin,
3 tojás, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej,
1 zacskó vaníliás cukor,
2 teáskanál sütõpor,
2 dkg kakaó,
4 evõkanál mandulalikõr,
csipetnyi só,
a tepsi kikenéséhez margarin,
a szóráshoz zsemlemorzsa,
A tetejére:
25 dkg cukor,
3 tojássárgája,
6 dkg étkezési búzakeményítõ,
2-3 citrom,
25 dkg fehér szemû szõlõ,
25 dkg piros szemû szõlõ,
25 dkg kajszibarack (vagy õszibarack),
1 citrom reszelt héja, 1 evõkanál vaj.
|
 |
A vajat vagy margarint 12 dkg cukorral habosra verjük, majd egyenként
hozzáadjuk a tojásokat is. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót és a tejet. A
lisztet összekeverjük a keményítõvel és a sütõporral, majd a masszához
vegyítjük. A tészta egyik felét egy margarinnal kikent és zsemlemorzsával
behintett kb. 20x30 cm nagyságú formába simítjuk. A másik felét a kakóporral, a
maradék cukorral és a likõrrel ízesítjük, majd a világos rétegre simítjuk, és
villával megszurkáljuk. Elõmelegített sütõben 175 fokon (gáztûzhelynél 2-es
fokozaton) kb. 25 percig sütjük. A citromkrémhez kifacsarjuk a citromokat (kb.
2 dl legyen), és a lét felöntjük 3 dl vízzel. Hozzáadjuk a cukrot, a vajat és a
reszelt citromhéjat, majd felforraljuk. Az étkezési keményítõt kevés vízben
simára keverjük, és besûrítjük vele a citromos levet. Kb. 5 percig fõzzük, majd
a tûzrõl levéve belevegyítjük a tojások sárgáját. A szõlõt megmossuk és
leszemezzük, a barackot megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A langyos
citromkrémet a tésztára kenjük, és kissé belenyomkodjuk a gyümölcsöket. A
süteményt tálalásig hideg helyen tartjuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|