



















|
Hozzávalók:
40 dkg sovány sertéshús,
6 db zöldpaprika,
2 db nagyobb paradicsom,
1 nagy fej vöröshagyma,
15 dkg rizs,
2 dl tejföl,
5 dkg füstölt szalonna,
1 evõkanál piros fûszerpaprika,
2 gerezd fokhagyma,
1 evõkanál vegeta (vagy 2 húsleveskoca),
1/2 mokkáskanál törött fekete bors,
kevés só.
|
 |
A megmosott rizst szûrõkanálba öntjük, és fél órára vízbe áztatjuk. A füstölt
szalonnát nagyon apróra összevágjuk, majd a zsírját kisütjük. Megfonnyasztjuk
rajta a finomra metélt vöröshagymát, és a tûzrõl lehúzva belekeverjük a
pirospaprikát meg a zúzott fokhagymát. Ezután ráöntünk 2 evõkanál vizet, és
visszatesszük a tûzre. Rárakjuk a megmosott, letörölgetett és kis kockákra
vágott húst, majd fehéredésig pirítjuk. Aláöntünk 5 dl vizet, beleszórjuk a
vegetát és a borsot, ezután fedõ alatt félpuhára pároljuk. Közben a
zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot szintén karikákra
vágjuk. Tûzálló tál aljára terítjük a lecsöpögtetett nyers rizs felét, ezen
elosztjuk a pörkölt egyharmadát, és a zöldpaprika felével beterítjük. Kevés
tejföllel meglocsoljuk, erre ismét pörkölt kerül. A rétegezést rizzsel
folytatjuk, és a tetejére borítjuk a megmaradt pörköltet, a tejfölt, és a
paprikakarikákat. Végül lelocsoljuk a tejföllel, befedjük a
paradicsomszeletekkel, és befedve toljuk az elõmelegített, forró sütõbe.
Legalább 1 órán keresztül közepes lángon pároljuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|