



















|
Hozzávalók:
1 szép, hosszú szál sárgarépa,
30 dkg darált hús (bármilyen fajta jó),
1 zsemle vagy 1 szelet kenyér,
1 1/2 dl tej,
1 tojás,
1 kis fej vöröshagyma,
1 csapott evõkanál mustár,
1 teáskanál majoránna,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 csapott teáskanál piros fûszerpaprika,
2 evõkanál olaj.
|
 |
A sárgarépát megtisztítjuk. A tojást habosra felverjük, és félretesszük. A
zsemlét apró kockákra metéljük, és a tejet ráöntve, jól összekeverjük. A darált
húst mélyebb tálba tesszük, ráöntjük a tojást, hozzáadjuk a megáztatott és
összenyomkodott zsemlét, valamint a zsemle áztatásához használt összes tejet.
Hozzáadjuk még a mustárt, a pirospaprikát és a nagyon finomra vágott
vöröshagymát. Ezután a majoránnával és a borssal fûszerezzük, majd az egészet
addig gyúrjuk, dagasztjuk, amíg a massza az összes folyadékot fel nem veszi.
Alufóliával kibélelt kisebb, szögletes forma oldalát és alját bekenjük az
olajjal, majd belesimítjuk a húsmassza felét. Erre fektetjük rá az egészben
hagyott sárgarépaszálat, végül a megmaradt húsmasszát jól rányomkodjuk. A
tetejét simára egyengetjük. Bekenjük olajjal, és elõmelegített, forró sütõbe
toljuk. Közepesen erõs lángon 40-45 percig sütjük. A sütõbõl kivéve legalább 20
percig állni hagyjuk, ezután deszkára borítjuk, és lehúzzuk róla az alufóliát.
Jó éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Bármilyen köret vagy saláta
illik hozzá.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|