



















|
Hozzávalók:
40 dkg darált, sovány sertéshús,
2 tojás,
1 dl paradicsomlé (ketchup vagy ivólé),
1 fej vöröshagyma,
1 kis zellercikk,
ízlés szerint só,
csipetnyi porcukor,
a formához 1 evõkanál olaj és ugyanennyi zsemlemorzsa.
|
 |
Lehetõleg hosszúkás, szögletes formát válasszunk, mert az jól szeletelhetõ. Az
olajjal kenjük ki a belsejét, majd hintsük be a zsemlemorzsával. A
tojássárgákat fehéredésig keverjük a sóval, majd apránként hozzákeverjük a
paradicsomlevet és a megtisztított, lereszelt vagy fokhagymaprésen átnyomott
vöröshagymát. Finom lyukú reszelõn belereszeljük a zellercikket, ezután a
keményre vert tojáshabbal összeforgatjuk. A habos masszát óvatosan a darált
húshoz vegyítjük, és addig forgatjuk-keverjük, amíg az egész egynemûvé válik.
Beleöntjük a kikent formába, a tetejét simára egyengetjük. Egy nagy tepsibe
háromujjnyi vizet töltünk, és az elõmelegített forró sütõbe téve felforraljuk,
majd a megtöltött formát beleállítjuk. Fedetlenül addig gõzöljük, amíg a
próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. A formából még
forrón deszkára borítjuk. Melegen salátával vagy körettel tálalható, és
hidegen, vékony szeletekre vágva kitûnõ reggeli, tízórai vagy vacsora.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|