Tatárbifsztek |
vincenzo, Sep 22 : 19:30 Az alábbiakban kizárólag arról szeretnék beszámolni, ahogyan én csinálom, az én ízlésem szerint és azt írom le, ahogyan szerintem egy tatárbifszteknek kell létrejönnie. Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhabélszín (esetenként hátszínnel szoktam helyettesíteni. Egy alkalommal nem egy kilót veszek, mert a bélszínt egyben árulják mifelénk, de az éppen fel nem használt hús a fagyasztóba kerül kilós adagokban és az ég világon semmi baja nem történik, kiváló tatár készül belőle később is) 3 fej vöröshagyma 5 dkg vaj 2 tojás mustár ketchup só worcester szósz csípős piros arany étolaj Elkészítés. A bélszint megtisztítjuk az esetleges hártyáitól. Erre szánjunk időt, mert ha marad benne nem odavaló dolog, az jelentősen rontja az étkezés gasztronómiai élményét. Elvileg csak a hús felületén találhatunk hártyát. Ezután feldaraboljuk nagyjából 5*3 cm-es darabokra és pácoljuk az alábbiak szerint: A bélszíndarabok minden oldalát vastagon bekenjük mustárral és beszórjuk őrölt borssal, majd egy zárható edénybe tesszük, szorosan egymás mellé a húsdarabokat. Ha egy szinttel elkészültünk, a vöröshagymából félcentis szeleteket vágunk és a húsra helyezzük. Újabb mustáros, borsos bélszín darabok jönnek, majd újabb hagymaréteg. Ha elfogyott a husi, akkor az egészet leöntjük napraforgó étolajjal, úgy, hogy teljesen ellepje. Majd kézzel belenyúlunk a trutyiba és kinyomkodjuk az egészből az összes levegőt! Lezárjuk az edényt és legalább 3 napra betesszük a hűtőbe. Naponta átmozgatjuk a hússzeleteket, mindig ügyelve arra, hogy ne maradjon benne levegő és a hús/hagyma kombót az olaj teljesen elfedje. Ezzel a munkafázissal nem spórolhatunk, mert a hús ez alatt érik be, ekkor nyeri el a pikáns ízét. 3-4 nap elteltével a bélszínt és a hagymát kézzel kinyomkodjuk és húsdarálón szép lassan ledaráljuk. Ne az összes hagymát engedjük át a darálón, kb. a 2/3-át. A visszamaradt mustáros borsos étolajat leszűrjük és később bármire felhasználhatjuk (natúr húsok kisütésére kiváló!) Ne felejtsük a vajat is átküldeni a darálón, különben később kézzel kell beledolgozni a húsba (én így szoktam járni, mármint hogy elfelejtem). A ledarált husit ízesítjük worcester szósszal, ketchuppal, sóval és piros arannyal. Mindig keveset teszünk bele és kóstolgatjuk. Ez a tatárkészítésnek elengedhetetlen, de igen élvezetes része. Az egész katyvaszt kézzel kevergetjük, tukmákoljuk, forgatjuk, nyomkodjuk egészen addig, amíg valami homogénnek látszó anyagot kapunk. Ha az ízével is meg vagyunk elégedve (pikáns savanykás, ici-picit csípős, de mégis markáns ízt kell kapnunk, ahol a hús íze és nem egy-egy hozzávaló dominál), akkor ... ... beleütünk 2 tojássárgáját és még egyszer, utoljára jól átkeverjük, majd visszatesszük a hűtőbe. Megjegyzem, ekkorra már az ember keze jól átfagyott a jéghideg hús kevergetésétől. Még érik a hűtőben 2-3 órát és aztán pirítós toast kenyérre kenve fogyaszthatjuk. Még néhány megjegyzés. A húst daráljuk és nem mindenféle szeletelőben pépesítjük, mert nem húspépet készítünk. Nem kell többször ledarálni sem, mert nincs benne zsíros, inas rész. A pácban nemcsak a hús, a hagyma is megpuhul, azzal, hogy ledaráljuk pont azt az állagot érjük el, ami ide illik. Viszont lehetőség szerint minél kisebb rostán történjen a darálás. Fokhagymát nem teszünk bele, mert ez nem fasírt. Egyéb fűszerek mehetnek bele, ha valakinek az íz világa azt kívánja, de arra ügyeljünk, hogy a fűszer a hús ízét sose nyomja el, mert a tatárbifsztek a húsról és nem a fűszerekről szól. Ha nagyobb adagot készítünk, akkor mielőtt a tojást belekevernénk, osszuk meg a húst és csak annyiba tegyünk tojást, ami egy-két napon belül elfogy. Tojás nélkül a hűtőben az elkészült tatár 4-5 napot simán kibír (bár ebben az esetben élhetünk a gyanúperrel, hogy valamit elszúrtunk, mert egyébként ennek az ételnek pillanatok alatt el kellene fogynia). Ne féljünk attól, hogy "nyers húst eszünk", bátran vágjunk bele az elkészítésébe. Garantáltan ízleni fog. |
HírekAmerikai foci
Alapvetések2012-es idény▶Superbowl és egy kicsit továbbThe greatest play of all timeNFL Draft 20132014-es idény▶Merre tovább, Philadelphia Eagles?Új szelek fújnakThe Eagles have landed
Apa, kezdődik!!!1. hét Oakland Raiders2. hét Tampa Bay Buccaneers3. hét Minnesota WikingsErősorrend - 4 hét után5. hét Indianapolis Colts6. hét Cleveland Browns7. hét Tennessee TitansErősorrend - 8 hét után9. hét Kansas City Chiefs10. hét Philadelphia Eagles11. hét Houston Texans12. hét New York GiantsErősorrend - 13 hét után14. hét New England Patriots15. hét San Francisco 49ers16. hét Cincinnati BengalsErősorrend az alapszakasz végénDivisional PlayoffConference Championships
PreviewElső hétMásodik hétHarmadik hétNegyedik hét - Power RankingÖtödik hétTizedik hétTizenegyedik hétTizenkettedik hétTizenharmadik hétTizennegyedik hétTizenötödik hétTizenhatodik hétTizenhetedik hétRájátszás 2014
GasztroizéJoghurtos padlizsánOrosz vodkakorcsolyaZabpelyhes-mézes kenyérRetro hamburgerLevesek▶Édességek, sütik▶Főfogások▶Lenin kedvencePhiladelphiai CheesesteakKoreai répasalátaVinegret salátaTatárbifsztekSzilvásgombócCseburek - közép-ázsiai húsostáskaSkót tojás
Szilvás morzsás sütiMáglyarakásEpres krémesSzilvás piritósMákos gubaSzirnyiki - a szovjet túrófánkCitromos zapekanka
Tefteli - orosz húsgombócokHortobágyi palacsintaKijevi csirkeSzezámos-mézes-csípős csirkemellKocsonya egyszerűenFusilli di MareSaslik magyarosanCayenne sertéskaraj zöldséges sült rizzselSáfrányos-kurkumás rizottó pokoli csirkemájjalBalkongrillSzász rakottkelBbq oldalas DV módraSült debreceni kolompérral és kakukkfüves Hokkaido tökkelBurgundi marhaLabancpecsenye párolt csicsókávalHirtelenkészült krémsajtos sztrapacskaBácskai rizseshús közép-ázsiai beütéssel
HaditechnikaPáncélosok▶Kaszpi SzörnyeBurja és NavahoTankgyilkos 88-asOrosz HarkályHeckler&Koch MP7A1Hitler különös repülőgépeiMe-323 GigantA Karl óriásmozsárFL 282 - KolibriAlmaz felderítő űrállomásRadarokFLAKTürme - légvédelmi tornyokKatonai térképek MagyarországrólEnigmaA légierő (kezdetek)Szovjet lézertank kísérletekA légierő (hőskor)Pilóta nélküli felderítő repülőeszközök
T-90 harckocsiTunguszkaHarckocsi katalógusRohamlövegek I.Rohamlövegek II.World of TanksA KV nehézpáncélosokMerkavaA szovjet ISZ sorozatTankok az asztalon▶
Kreatív sarokTengiz Saga▶Útibeszámolók▶Origami▶Sima és fordítottReklámzabálóknak▶KIBRA Gallery▶Brüsszeli kalandokDarth Vader dosszié▶PuzzlemániaSCI-FI▶EURO2016▶Rio 2016 - ahogy én látomAkkor és most▶
A vadon szava - Szlovák ParadicsomThassos 2009Thassos 2010Baltikum 2005Prága 2012PargaPelion-félszigeti élmények 2013GEOcaching▶Bramshill House-i kísértetekTrogiri panorámaLisszabon - Belém-toronySzlovák Paradicsom - ÚjratöltveNyárutó a Cavallino kempingbenStavrosi nyaralásMiértek és hogyanok - LondonNeos Marmaras 2017
Sávoly-hídSchossberger kastélyVáci ártéri tanösvényNaplás-tóVáci körsétaÖrkény telefonfülkéjeFebruári kincsvadászatAz egri vár másolata (GCEGER) és az Ezredik (GC1000)GellérthegyVeterán sasokHétvályús-forrás és Vörös-kő
vírusírtókRetroWindowsSzigetLevi's 501Coca-ColaBond 007Darth Vaderskót whiskywhiskeySzappanGeorge ClooneyHondaBeckhamHeinz ketchupMercedesvajMessiSuperBowl 2015Mr. BeanNike (C. Ronaldo)Ausztrál sör
Darth Vader jelentiDarth Vader elfogott jelentéseDarth Vader jelentiDarth Vader jelentiBirodalmi űrkikötő FrankfurtDarth Vader jelenti - Feltárt dokumentumok 1Darth Vader jelenti - Feltárt dokumentumok 2.Darth Vader elfogott jókívánságai
Pontozásos MeccsértékelésA zosztrákmagyarVélemény_1A zizlandmagyarVélemény_2A magyarportugálVélemény_3
AjánlóHotel KardosfaSzlovák ParadicsomMachu Picchu panoramaVonatokZene▶Filmek▶MiniversumMa este megbukunkRejtő képregényekKönyvek▶Szabadstrandok a Dunakanyarban▶
Az orosz Kék MadárŐ még csak 17 - LordeRapülök - SzívzuhogásMetallica - cimbalmonKáosz KözpontMagnificoINXSTatjana SznyezsinaBalkan FanatikKerekes BandPink Floyd - The Endless RiverDalszöveg fordítások▶Legjobb hangok▶Roger Waters az Arénában!
IdőgépU2 - Mysterious waysAerosmith - Girls of SummerTrain - 50 módja annak, hogyan búcsuzzunk elAC/DCTrain - Hey, Soul SisterSimple Minds - Belfast ChildTrain - Angel in Blue JeansQueen - Friends will be friendsGuns N' Roses - Sweet child o' mineDepeche Mode - Policy of TruthGenesis - Land of ConfusionLoituma - Levans polkkaWhile My Guitar Gently WeepsAerosmith - Walk this wayRolling Stones - Love is strongKygo - Here for You ft. Ella HendersonMary Jane's Last Dance - Tom PettyPhil Collins - Don't Lose My NumberJon Bon Jovi - Blaze of Glory
A legjobb hangok - első részA legjobb hangok - másfeledik részA legjobb hangok – második részA legjobb hangok – harmadik rész
30 for 30GravityA szélhámosAz igazi spoyler - AvatarSajbu! Sajbu!Szelídek és PatkányokHazafutás & SzupercellaA holnap határaA Jó, a Rossz és a CsúfAz élet ízeiUtánérzések: Last Vegas & A holnap határaA tavasz tizenhét pillanataEgy igazi sci-fi: Csillagok közöttA Harag (Fury) és a SztálingrádJupiter felemelkedése & Ex_MachinaVadon és MentőexpedícióRejtélyes XX. századSpectreÉbredő erőKész katasztrófa és VakációÉrkezés
GALAKTIKAA kilences kocsiMoszkva 2042Utazás TralalábaVagdalthús Hadművelet▶Fecskék és FruskákIsaac Asimov: A halhatatlanság halála; Nemezis; Az istenek is...
Babérkoszorú